Παρέμβαση για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά
Κοινοβουλευτική Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού με άλλους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία για την άμεση και επαρκή ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
Από τον Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα έχει ανασταλεί, για δεύτερη φορά, κάθε δραστηριότητα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Η αθλητική κοινότητα ήρθε πρώτη φορά το Μάρτιο του 2020 αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων που εφαρμόστηκαν και τα οποία οδήγησαν στην αναβολή και ακύρωση όλων των αθλητικών διοργανώσεων και το κλείσιμο των αθλητικών υποδομών και των προπονητικών χώρων.
Το πολύμηνο lockdown στον αθλητισμό έχει φέρει σε δεινή θέση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας θέτοντας παράλληλα εν αμφιβόλω την ικανότητά τους να επαναλειτουργήσουν, όταν αυτό επιτραπεί.
Ο Αλ. Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε στις 27.01.2021 τηλεδιάσκεψη για την επόμενη ημέρα του αθλητισμού στην οποία τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της Μαγνησίας τόνισαν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός επιβιώνει κυρίως από τις οικονομικές συνεισφορές των οικογενειών των αθλητών, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική τους επιβίωση και ζήτησαν τη στήριξη της Πολιτείας για να μπορέσουν να ανακάμψουν το επόμενο διάστημα. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες ευρωπαϊκά που ο αθλητισμός «κατέβασε ρολά» χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η απουσία σχεδίου στήριξης των αθλητικών σωματείων αποτυπώθηκε τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας, όσο και στην καταβολή της συμβολικής ενίσχυσης κατά τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020, ενώ είναι γεγονός ότι το τελευταίο πεντάμηνο δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο στήριξης των σωματείων. Εν τω μεταξύ σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας γυμναστών, προπονητών και διοικητικού προσωπικού έχουν ήδη χαθεί.
Τα έσοδα των σωματείων από συνδρομές έχουν εκμηδενιστεί ενώ οι οικονομικές τους υποχρεώσεις και τα χρέη συσσωρεύονται. Το χρονικό διάστημα της παρούσας αναστολής έχει ξεπεράσει χρονικά κατά πολύ αυτό της πρώτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των αθλητικών σωματείων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό, ερωτήθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού, ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και τι θα πράξουν για την ελάφρυνση των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεων λόγω της υποχρεωτικής αναστολής της δραστηριότητάς τους.
Επιπλέον, ερωτήθηκαν ποια μέτρα θα λάβουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας γυμναστών – προπονητών και διοικητικού προσωπικού, καθώς και αν προτίθενται να εντάξουν υπό τις ίδιες προϋποθέσεις στους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, εκτός από τους προσφάτως ενταχθέντες προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος, και τους προπονητές των υπόλοιπων αθλημάτων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoυς κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: «Άμεση, έγκαιρη και επαρκής ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων»
Από τον Νοέμβριο του 2020 έως και σήμερα έχει ανασταλεί, για δεύτερη φορά, κάθε δραστηριότητα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, προκειμένου να περιοριστεί το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του Covid-19. Σας υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2020 σύσσωμη η αθλητική κοινότητα ήρθε εξ αρχής αντιμέτωπη με τις συνέπειες των μέτρων, τα οποία οδήγησαν στην αναβολή ή/και στην ακύρωση όλων των αθλητικών διοργανώσεων και το κλείσιμο των αθλητικών υποδομών και των προπονητικών χώρων. Είναι προφανές ότι η πολύμηνη αναστολή λειτουργίας έχει φέρει σε εξαιρετικά δεινή θέση τα αθλητικά σωματεία της χώρας, η πλειοψηφία των οποίων έχει περιέλθει, μετά και την δεύτερη αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας, σε αντικειμενική αδυναμία επαναλειτουργίας, όταν αυτή επιτραπεί.
Επιπλέον, η έλλειψη άμεσου σχεδιασμού στήριξης των αθλητικών σωματείων κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας και η μη έγκαιρη, μόλις κατά τα τέλη Δεκέμβριου του 2020, καταβολή της συμβολικής αλλά ανεπαρκούς ενίσχυσης που τελικά αποφασίστηκε, είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας γυμναστών, προπονητών και διοικητικού προσωπικού των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Είναι πρόδηλο, με δεδομένο ότι το τελευταίο πεντάμηνο δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο οικονομικής στήριξης του αθλητισμού και των σωματείων που τον απαρτίζουν και με εμφανή την απουσία σχεδίου επανεκκίνησης του, η κατάσταση θα γίνει έτι περαιτέρω δυσχερής.
Σας επισημαίνουμε ότι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης του αθλητισμού και οι οικονομικοί τους πόροι για την εύρυθμη λειτουργία τους προέρχονται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από τις μηνιαίες συνδρομές των μελών τους. Οι πόροι αυτοί διατίθενται, κυρίως, για την υλικοτεχνική υποστήριξη του σωματείου, την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, ενοικίαση γραφείου και χώρου προπόνησης, αμοιβή λογιστή, ασφαλιστικές εισφορές), την πρόσληψη προπονητών – γυμναστών, που κατέχουν την σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καθώς και διοικητικού προσωπικού.
Όπως και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας έτσι και τώρα τα έσοδα των σωματείων από συνδρομές έχουν εκμηδενιστεί ενώ αντίθετα οι οικονομικές τους υποχρεώσεις και τα χρέη συσσωρεύονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα της παρούσας αναστολής έχει ξεπεράσει χρονικά κατά πολύ αυτό της πρώτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των αθλητικών σωματείων αλλά και των εργαζομένων σε αυτά.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός τους σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας;
- Τι προτίθενται να πράξουν σχετικά με την ελάφρυνση των συσσωρευμένων οικονομικών υποχρεώσεών των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής των δραστηριοτήτων τους;
- Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας γυμναστών–προπονητών και διοικητικού προσωπικού στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία;
- Προτίθενται να εντάξουν, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, στους δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, εκτός απο τους προσφάτως ενταχθέντες προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ με άδεια άσκησης επαγγέλματος, τους προπόνητες των υπόλοιπων αθλημάτων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος