Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

«Πολιτική φάρσα ο αποκλεισμός του Νοσοκομείου Βόλου από τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος»

«Για πόσο ακόμα το Νοσοκομείο Βόλου και οι πολίτες της Μαγνησίας θα αντιμετωπίζονται ως β’ κατηγορίας»;»

ρώτησε ευθέως τον Υπουργό Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με αφορμή την πρόσφατη επιλογή Υπουργείου και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας να αφήσουν το Νοσοκομείο Βόλου εκτός της δωρεάς κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, στα τέλη του περασμένου Μαΐου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε ανακοινώσει δωρεά για τη δημιουργία συνολικά 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.). Η δωρεά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε οι εργασίες διαμόρφωσης των νέων ΜΕΘ να ολοκληρωθούν από τα τέλη του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2021.

«Το Νοσοκομείο Βόλου αποκλείστηκε από την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι το Υπουργείο Υγείας και η 5η Υ.ΠΕ. παραγκωνίζουν για αδιευκρίνιστους λόγους τις αυξημένες ανάγκες του», τόνισε ο Βουλευτής, εξηγώντας ότι το Υπουργείο δε συμπεριέλαβε το Αχιλλοπούλειο στην πρότασή του προς το Ίδρυμα για τα νοσοκομεία που θα λάβουν τις νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ, σύμφωνα και με τον τοπικό τύπο, σε πλήρη σύμπνοια η 5η Υ.ΠΕ. πρότεινε από τις περιοχές δικαιοδοσίας της μόνο την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λαμίας.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, αυτή τη στιγμή, το Νοσοκομείο Βόλου βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με 91 κλίνες από τις συνολικά 95 να φιλοξενούν ασθενείς με κορωνοϊό, τη στιγμή που καταγράφεται πρωτόγνωρη για την περιοχή εικόνα θανάτων με 33 ασθενείς μέσα σε ένα μήνα να έχουν καταλήξει από κορωνοϊό.

«Ο συστηματικός αποκλεισμός του Νοσοκομείου Βόλου από την αναγκαία υγειονομική ενίσχυση έχει πάψει να αποτελεί έκπληξη και έχει καταντήσει κακόγουστη πολιτική φάρσα με καταστροφικές συνέπειες σε βάρος των πολιτών της Μαγνησίας. Οφείλονται άμεσα εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του από τη δωρεά», σημείωσε ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πρόσφατα ανέδειξε με κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις και άλλες περιπτώσεις κραυγαλέου παραγκωνισμού του Νοσοκομείου Βόλου, όπως η χαρακτηριστική  απόφαση του Υπουργείου να κατανείμει σε αυτό μόλις 2 ειδικευμένους γιατρούς τη στιγμή που το Νοσοκομείο Χαλκίδας πήρε 12, το Νοσοκομείο Λαμίας 11 και τα Νοσοκομεία Λάρισας 8, αλλά και η ακατανόητη απόφαση της 5ηςΥ.ΠΕ. που έδωσε στο Αχιλλοπούλειο μόλις 180.000€ ενώ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας 650.000€ και στο Νοσοκομείο Λαμίας 500.000€.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Πολιτικό “έγκλημα” ο αποκλεισμός του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου από τη δωρεά ΜΕΘ & ΜΑΦ του ΙΣΝ»

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε ανακοινώσει δωρεά για τη δημιουργία συνολικά 174 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, συνολικού ύψους 16.4 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει και ένα πενταετές, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) στόχος της πρωτοβουλίας ήταν τότε η ενίσχυση της ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που δυστυχώς βιώνουμε εδώ και ένα μήνα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι νέες κλίνες θα μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Η δωρεά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ώστε οι εργασίες διαμόρφωσης των νέων ΜΕΘ να ολοκληρωθούν, από τα τέλη του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2021.

Από την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία του Ιδρύματος, που θα δώσει «ανάσα» σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που βρίσκονται κάτω από την ασφυκτική πίεση των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού και της δραματικής αύξησης νοσηλευομένων και διασωληνομένων ασθενών, το Νοσοκομείο του Βόλου είναι για ακόμη μία φορά «αόρατο» από το Υπουργείο Υγείας και την 5η Υ.ΠΕ.

Το Υπουργείο Υγείας δεν συμπεριέλαβε το Αχιλλοπούλειο στην πρότασή του προς το Ίδρυμα για τα νοσοκομεία που θα λάβουν τις νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ, σύμφωνα και με τον τοπικό τύπο, σε πλήρη σύμπνοια η 5η Υ.ΠΕ. από τις περιοχές δικαιοδοσίας της πρότεινε μόνο την ενίσχυση του νοσοκομείου της Λαμίας.

Αυτή τη στιγμή, στο Νοσοκομείο Βόλου 91 κλίνες φιλοξενούν ασθενείς με κορονοϊό ενώ οι διαθέσιμες κλίνες είναι συνολικά 95. Ειδικότερα, πληρότητα καταγράφεται στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης όπου νοσηλεύονται 5 άτομα, στην παλιά Β΄ Παθολογική νοσηλεύονται 31 ασθενείς, ενώ 31 ασθενείς  νοσηλεύονται και στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου.

Η Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε κλινική covid και φιλοξενεί 17  ασθενείς, ενώ χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι είναι ΜΕΘ covid, όπου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 7 ασθενείς. Πρωτόγνωρη εικόνα και ενδεικτική για την ασφυκτική πίεση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο δίνουν και οι θάνατοι, όπου μέσα σε ένα μήνα από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου έχουν καταλήξει 33 ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Επειδή, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί αυτή τη στιγμή κάτω από ασφυκτική πίεση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζεται με αυτοθυσία στα όρια της αντοχής του.

Επειδή, τα κρούσματα κορωνοϊού στη Μαγνησία είναι ανησυχητικά αυξημένα και το ίδιο συμβαίνει με τους νοσηλευόμενους και διασωληνομένους ασθενείς.

Επειδή, το Νοσοκομείο Βόλου είναι ιδιαιτέρως υποστελεχωμένο και από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει υπηρεσία ούτε ένας μόνιμος παθολόγος, που αποτελεί ειδικότητα «πρώτης γραμμής».

Επειδή, το Νοσοκομείο του Βόλου όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρίσκεται «εκτός ραντάρ» του Υπουργείου, συστηματικά υπο-χρηματοδοτούμενο για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με βάση ποιο σκεπτικό και εξυπηρετώντας ποιο σχεδιασμό, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου έμεινε εκτός της δωρεάς κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ του ΙΣΝ;
  2. Είναι αλήθεια ότι η 5η Υ.ΠΕ. από τις περιοχές δικαιοδοσίας της πρότεινε μόνο την ενίσχυση του νοσοκομείου της Λαμίας από τη δωρεά κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ του ΙΣΝ;
  3. Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και με τη σφοδρότητα που αυτό «χτυπάει» τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, το προσωπικό και τους ασθενείς, για πόσο καιρό ακόμα πιστεύει ότι μπορεί να αγνοεί τις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, συμπεριφερόμενος στους πολίτες της Μαγνησίας σαν «παιδιά ενός κατώτερου θεού»;

Ο ερωτών βουλευτής

 Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...