Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Α.Μεϊκόπουλος:«Να μπει τέλος στην αδικία σε βάρος των πανεπιστημιακών Προπονητών Ποδοσφαίρου»

Να διασφαλιστεί έμπρακτα η ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος Προπονητή Ποδοσφαίρου από τους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι ως ακαδημαϊκοί απόφοιτοι έχουν τόσο την επιστημονική, όσο και την παιδαγωγική επάρκεια που είναι απαραίτητη για το επάγγελμα του προπονητή

Την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις  για να μην υφίσταται καμία αμφιβολία ως προς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής της σχετικής ειδικότητας, ζήτησε με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

O Βουλευτής είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με το θέμα. Με Επίκαιρη Ερώτησή του ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, είχε καλέσει τον τότε αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει το νομικό πλαίσιο χορήγησης αδειών άσκησης επαγγέλματος σε προπονητές ποδοσφαίρου και να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν επί πληρωμή τα σεμινάρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν την προπονητική στο ποδόσφαιρο, παρόλο που η εκπαίδευσή τους από τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν και επαρκής και ουσιαστική.

Το 2015, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε ο ν. 4373/2016  για να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 48, προστέθηκε διάταξη ως εξής: «Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα», με στόχο να διασφαλίζεται για τους πτυχιούχους προπονητές όλων των αθλημάτων η αρχή της ελεύθερης εξάσκησης επαγγέλματος και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΣ της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Ν. Μαγνησίας, η πρακτική που επικρατεί στο πεδίο της άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου μέχρι και σήμερα και παρά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει. Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή τοποθεσία της ΕΠΟ, σε ό,τι αφορά το καθεστώς άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι «δικαίωμα εργασίας σε σωματείο έχουν μόνο οι κάτοχοι ταυτότητας τριετίας σε ισχύ», ταυτότητα , δηλαδή, που εκδίδεται αποκλειστικά από την ΕΠΟ, έναντι υψηλού κόστους τόσο για την απόκτηση, όσο και για τη διατήρησή της.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού ώστε να διασφαλιστεί έμπρακτα η ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος Προπονητή Ποδοσφαίρου από τους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι ως ακαδημαϊκοί απόφοιτοι έχουν τόσο την επιστημονική, όσο και την παιδαγωγική επάρκεια που είναι απαραίτητη για το επάγγελμα του προπονητή.

Την ερώτηση συνυπογράφουν και άλλοι 17 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ίδιο ζήτημα έχει κατατεθεί και κοινή αναφορά από τους Βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματος Προπονητή Ποδοσφαίρου από Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (ΣΕΦΑΑ & ΤΕΦΑΑ)
Η εμπλοκήμε τους πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Προπονητή Ποδοσφαίρου, οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου, σε αντίθεση με τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητες σε άλλα αθλήματα, είναι ένα ζήτημα προέκυψε ήδη από το 2013.
Συγκεκριμένα, οι εν λόγω απόφοιτοι για να μπορέσουν να ασκήσουν την προπονητική στο ποδόσφαιρο, ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν επί πληρωμή τα σεμινάρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), παρόλο που η εκπαίδευσή τους από τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν και επαρκής και ουσιαστική.
Αξιοσημείωτο ήταν, ότι μέσω των σεμιναρίων της ΕΠΟ μπορούσαν να αποκτήσουν άδεια και προπονητές, οι οποίοι δεν αποφοίτησαν από κάποια πανεπιστημιακή σχολή.
Η παραπάνω πάγια πρακτική, ουσιαστικά αφαιρούσε το εργασιακόδικαίωμα στους προπονητές ποδοσφαίρου, οι οποίοι κατείχαν πτυχίο των ΤΕΦΑΑ. Εξανάγκαζε τους αποφοίτους Φυσικής Αγωγής στην παρακολούθηση των σεμιναρίων, με την καταβολή διόλου ευκαταφρόνητων παραβόλων, εξισώνοντας σεμινάρια λίγων ωρών με ένα πανεπιστημιακό πτυχίο.
Με Επίκαιρη Ερώτησή μου ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, κάλεσα τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο χορήγησης αδειών άσκησης επαγγέλματος σε προπονητές ποδοσφαίρου και να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.
Το 2015, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερα το ζήτημα στον τότε αρμόδιο Υπουργό και έπειτα από συνεννόηση και με τους εκπροσώπους της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Ν. Μαγνησίας, προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο.
Έτσι, στο άρθρο 48 του Ν. 4373/2016 «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ και άλλες διατάξεις» (που τροποποίησε το άρθρο 31 του Ν.2725/1999 το οποίο αναφέρεται στην άδεια του προπονητή), προστέθηκε 12η παράγραφος ως εξής: «Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα».
Με την εν λόγω ρύθμιση, διασφαλίστηκε για τους πτυχιούχους προπονητές όλων των αθλημάτων η αρχή της ελεύθερης εξάσκησης επαγγέλματος και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπόκειται σε κανέναν άλλον φορέα η αδειοδότησή τους εκτός από το Κράτος (προϋπόθεση η κατοχή της άδειας άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού).
Ωστόσο και παρά τα ανωτέρω, σύμφωνα με το ΔΣ της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Ν. Μαγνησίας, η πρακτική που επικρατεί στο πεδίο της άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου μέχρι και σήμερα και μετά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει.
Σύμφωνα με την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Ν. Μαγνησίας στη διαδικτυακή τοποθεσία της ΕΠΟ, σε ότι αφορά το καθεστώς άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι «δικαίωμα εργασίας σε σωματείο έχουν μόνο οι κάτοχοι ταυτότητας τριετίας σε ισχύ», ταυτότητα , δηλαδή, που εκδίδεται αποκλειστικά από την ΕΠΟ, έναντι υψηλού κόστους τόσο για την απόκτηση, όσο και για τη διατήρησή της.
Θα πρέπει και πάλι να αναφερθεί, ότι δικαίωμα απόκτησης της εν λόγω ταυτότητας, μπορεί να έχει οποιοσδήποτε υπό την προϋπόθεση ότι έχει παρακολουθήσει το επί πληρωμή, μικρής διάρκειας σεμινάριο της ΕΠΟ.
Επειδή, από το 2013, οι απόφοιτοι Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Προπονητή Ποδοσφαίρου ήταν υποχρεωμένοι για να μπορέσουν να ασκήσουν την προπονητική στο ποδόσφαιρο να παρακολουθήσουν επί πληρωμή τα σεμινάρια της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).
Επειδή, η ανωτέρω διαδικασία ήταν υποχρεωτική παρόλη την εκπαίδευσή τους από τα ελληνικά πανεπιστήμια, με βάση την οποία οι απόφοιτοι διαθέτουν προπονητική αλλά και παιδαγωγική επάρκεια.
Επειδή, η εν λόγω πρακτική ανάγκαζε τους αποφοίτους Φυσικής Αγωγής στην παρακολούθηση των σεμιναρίων με την καταβολή διόλου ευκαταφρόνητων παραβόλων.
Επειδή, η εν λόγω πρακτική καταστρατηγούσε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εξισώνοντας σεμινάρια λίγων ωρών με ένα πανεπιστημιακό πτυχίο.
Επειδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 48 του Ν. 4373/2016 προχώρησε σε ρητή νομοθετική ρύθμιση που διασφάλιζε για τους πτυχιούχους προπονητές όλων των αθλημάτων την ελεύθερη εξάσκηση του επαγγέλματος τους και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Επειδή, σύμφωνα με το ΔΣ της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Ν. Μαγνησίας, η πρακτική που επικρατεί στο πεδίο της άσκησης του επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου ακόμα και μετά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις  για να μην υφίσταται καμία αμφιβολία ως προς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου από πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής της σχετικής ειδικότητας και για να εφαρμόζεται ορθά και ουσιαστικά ο ν. 4373/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Βέττα Καλλιόπη
Ελευθεριάδου Τάνια
Καλαματιανός Διονύσιος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κώστας
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νίκος
Χρηστίδου Ραλλία

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...