Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα επιβίωσης και ασφαλούς λειτουργίας των εμπόρων της Μαγνησίας

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα επιβίωσης και ασφαλούς λειτουργίας των εμπόρων της Μαγνησίας

Να ενισχύσει έμπρακτα τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας, παρέχοντας τα κατάλληλα εχέγγυα για τη βιώσιμη δανειοδότησή τους και άλλα οικονομικά εργαλεία, ώστε να διευκολυνθούν στην εξυπηρέτηση των ανελαστικών υποχρεώσεων που «τρέχουν» ζήτησε με Ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υγείας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Στην παρέμβασή του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε, ακόμα, να δοθεί αναλυτικός οδηγός για τον τρόπο και με τον οποίο πρέπει να γίνονται η  επίδειξη, δοκιμή και πώληση προϊόντων με τα οποία αναγκαστικά έρχονται σε επαφή ο πελάτης και ο πωλητής. Την Ερώτηση συνυπέγραψε ο αρμόδιος Τομεάρχης της Κ.Ο. Οικονομίας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, ο εμπορικός κόσμος έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά εδώ και δύο περίπου μήνες, ενώ μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα ανεπαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης προς τον εμπορικό κλάδο, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση για τον οδικό χάρτη επαναφοράς σε ασφαλείς, βιώσιμους ρυθμούς λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου (ΕΣΒ), ήδη από τις 4 Μαΐου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και μεγάλα πολυκαταστήματα που εντάσσονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ, ενώ οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έμειναν πίσω, δημιουργώντας σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας, καθώς ευνοήθηκανμεγάλες επιχειρήσεις πολλών τετραγωνικών μέτρων που άνοιξαν πρώτες. «Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της Μαγνησίας, είναι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λίγων τ.μ.. Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής νιώθει δικαιολογημένα αδικημένος από την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλει περιορισμό τετραγωνικών ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων», επεσήμανε ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι οι έμποροι της Μαγνησίας αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, καθώς με την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε τους 2 και πλέον μήνες, με πλήρη διακοπή της λειτουργίας τους και μηδενικό τζίρο, έμειναν με εμπορεύματα στα καταστήματά τους που δεν μπορούν να πωλήσουν πλέον λόγω εποχικότητας, ενώ παράλληλα χρειάζονται νέες προμήθειες, για τις οποίες δεν υπάρχει ρευστότητα. Το ποσό των 800 ευρώ, για όσους το πήραν, σίγουρα δε μπορεί να θεωρείται ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις, καθώς είναι αδύνατο να θεωρηθεί ότι 800€ μπορούν να καλύψουν έξοδα που συσσωρεύονται για 45 ημέρες λόγω αναστολής λειτουργίας.

Παράλληλα εξακολουθεί να υφίσταται η αδικία για μικρές επιχειρήσεις με νομική υπόσταση ΟΕ, ΕΕ με συμμετοχή 2-3 εταίρων που έλαβαν 800€ συνολικά. «Με Ερώτηση μου από τις 30/04/2020 η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί είχα επισημάνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία είναι στο σύνολό τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες σε όλο το διάστημα διακοπής λειτουργίας είχαν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα» σημείωσε ο Βουλευτής, ενώ ανέφερε  πως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής φάνηκε πως αφορούσε στην πραγματικότητα ελάχιστους επαγγελματίες, καθώς οι απαιτήσεις για την ένταξη στη ρύθμιση κρίνονται μάλλον εξωπραγματικές για τα δεδομένα των καιρών. Επιπρόσθετα, και κατά την εφαρμογή του προγράμματος ΤΕΠΙΧ διαπιστώθηκε από τους επαγγελματίες ότι οι τράπεζες ζητούσαν από τους επιχειρηματίες- εμπόρους εμπράγματη εξασφάλιση (προσημείωση ακινήτων).

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι σημαντικό πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τη διαδικασία της  σταδιακής  έναρξης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς σύμφωνα και με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου η ενημέρωση  εκ μέρους του Υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥχαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής ως προς τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν άμεσα επιλύοντας τα προβλήματα και στηρίζοντας έμπρακτα τον εμπορικό κόσμο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Έντονος προβληματισμός των εμπόρων της Μαγνησίας για τα ελλιπή μέτρα που έχουν ληφθεί και για το μέλλον του κλάδου 

Η χώρα μας βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19), οι οποίες οδήγησαν στη λήψη μέτρων υγειονομικού ενδιαφέροντος για προστασία της Δημόσιας Υγείας και επηρέασαν σημαντικά την ιδιωτική οικονομία και την εγχώρια αγορά. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δρόμο μιας σταδιακής, προσεκτικής προσπάθειας εξομάλυνσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και σχεδιασμού για επαναφορά σε κάποιου είδους κανονικότητα.

Ο εμπορικός κόσμος έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά εδώ και δύο περίπου μήνες και η κατάσταση για εμπόρους και επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα ανεπαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης προς τον εμπορικό κλάδο και η ελλιπής ενημέρωση για τον οδικό χάρτη της επαναφοράς σε ασφαλείς, βιώσιμους ρυθμούς λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου (ΕΣΒ), ενώ το Υπουργείο είχε αρχικά ανακοινώσει ότι τα εμπορικά καταστήματα ξεκινούν την επαναλειτουργία τους στις 11 Μαΐου, χωρίς ωστόσο αυτό να αφορά τους μεγάλους εμπορικούς χώρους οι οποίοι δεν θα άνοιγαν άμεσα, ήδη από τις 4 Μαΐου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και μεγάλα πολυκαταστήματα που εντάσσονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ.

Οι ΚΑΔ που επιλέχτηκαν να επαναλειτουργήσουν πρώτοι, δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας, καθώς ευνόησαν μεγάλες επιχειρήσεις πολλών τετραγωνικών μέτρων – ακόμη και 500τμ- που άνοιξαν πρώτες, ενώ οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις τοποθετήθηκαν στο 2ο στάδιο επαναλειτουργίας, παρόλο που ο συγχρωτισμός σε αυτές είναι πολύ μικρότερος έως σχεδόν μηδαμινός.

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα της Μαγνησίας, είναι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λίγων τ.μ.. Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής νιώθει δικαιολογημένα αδικημένος από την επιλογή της κυβέρνησης να μην επιβάλει περιορισμό τετραγωνικών ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων.  Άλλωστε, σε μεγάλα καταστήματα υπάρχει πάντα κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού καθώς συσσωρεύεται πολύς κόσμος και το γεγονός προκαλεί εύλογο προβληματισμό.

Οι έμποροι της Μαγνησίας αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, καθώς με την κατάσταση όπως εξελίχθηκε και τους 2 και πλέον μήνες με πλήρη διακοπή της λειτουργίας τους και μηδενικό τζίρο, έμειναν με εμπορεύματα στα καταστήματά τους που δεν μπορούν να πωλήσουν πλέον λόγω εποχικότητας, ενώ παράλληλα χρειάζονται νέες προμήθειες, για τις οποίες δεν υπάρχει ρευστότητα.

Το ποσό των 800 ευρώ, για όσους το πήραν, σίγουρα δε μπορεί να θεωρείται ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, είναι ουτοπικό να θεωρείται ότι 800€  για 45 ημέρες μπορούν να καλύψουν έξοδα που συσσωρεύονται τόσο καιρό λόγω αναστολής λειτουργίας. Το γεγονός ότι το εν λόγω επίδομα καταβλήθηκε μετά  την περίοδο του Πάσχα, δημιούργησε πρόβλημα ως προς την κάλυψη ανάγκης διαβίωσης των εμπόρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα, στη Μαγνησία, υπάρχουν έμποροι που δεν έχουν λάβει το ποσό.

Παράλληλα συνεχίζει να υφίσταται η αδικία για μικρές επιχειρήσεις με νομική υπόσταση ΟΕ, ΕΕ με συμμετοχή 2-3 εταίρων που έλαβαν 800€ συνολικά. Με ερώτηση μου από τις 30/04/2020 η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί είχα επισημάνει ότι οι επιχειρήσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στη Μαγνησία και γενικά στην ελληνική Περιφέρεια, είναι στο σύνολό τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες όλο αυτό το διάστημα διακοπής της λειτουργίας τους είχαν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα.

Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, φάνηκε ότι ο πρώτος κύκλος αφορούσε στην πραγματικότητα ελάχιστους επαγγελματίες, καθώς οι απαιτήσεις για την ένταξη στη ρύθμιση κρίνονται μάλλον εξωπραγματικές για τα δεδομένα των καιρών. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου επισημαίνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ήθελαν να συμμετέχουν, αλλά οι απαιτήσεις του προγράμματος μιλούσαν για επιχειρήσεις χωρίς οφειλές. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μετά από 10 χρόνια κρίσης να θεωρούν κάποιοι ότι υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις χωρίς τέτοια προβλήματα.

Επίσης σχετικά με το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ, ενώ κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο θα υπήρχε πρόσβαση χωρίς δυσκολίες για όλους, κατά την πρακτική εφαρμογή διαπιστώθηκε από τους επαγγελματίες ότι οι τράπεζες ζητούσαν από τους επιχειρηματίες- εμπόρους εμπράγματη εξασφάλιση (προσημείωση ακινήτων).

Πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τη διαδικασία της  σταδιακής  έναρξης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου κάνει λόγο για ανεπαρκέστατη ενημέρωση εκ μέρους του Υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥ ως προς τα απαραίτητα μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων. Συγκεκριμένα, έντονος είναι ο προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η δοκιμή  διαφόρων προϊόντων, όπως ενδεικτικά ενδυμάτων ή υποδημάτων. Χωρίς την ανακοίνωση συγκεκριμένων οδηγιών για τέτοια θέματα, αφήνονται ουσιαστικά στην κρίση των επιχειρηματιών τα περιθώρια  όποιων χειρισμών.

Επειδή, η λήψη μέτρων ενίσχυσης εκ μέρους της κυβέρνησης για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δυστυχώς δεν απαντούν αποτελεσματικά στις ανάγκες πολλών επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Επειδή, στη Μαγνησία, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας λόγω της έντονης οικονομικής δυσπραγίας που προκλήθηκε από το κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω των μέτρων.

Επειδή, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν για τους εμπόρους η ενίσχυση και δανειοδότηση που απαιτείται για να επανέλθουν σε όσο πιο κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας γίνεται, και η διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής με τους όρους που ετέθησαν δε βοήθησε ιδιαίτερα το σύνολο σχεδόν των εμπόρων.

Επειδή, δεν έχει δοθεί, όπως ήδη θα έπρεπε, αναλυτικός οδηγός για τη εξειδικευμένη κατά περίπτωση μεθοδολογία επίδειξης, δοκιμής και πώλησης, προϊόντων με τα οποία αναγκαστικά έρχεται σε επαφή ο πελάτης και ο πωλητής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να ενισχύσει έμπρακτα τους εμπόρους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας τα κατάλληλα εχέγγυα για τη βιώσιμη δανειοδότησή τους καθώς και άλλες διευκολύνσεις, οικονομικά εργαλεία ή και ενισχύσεις ώστε να τους διευκολύνει στην εξυπηρέτηση των τρεχόντων ανελαστικών υποχρεώσεών τους στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους;
  2. Θα δοθεί αναλυτικός οδηγός για τη εξειδικευμένη κατά περίπτωση μεθοδολογία επίδειξης, δοκιμής και πώλησης, προϊόντων με τα οποία αναγκαστικά έρχεται σε επαφή ο πελάτης και ο πωλητής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παππάς Νίκος

 

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...