Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Τηλεδιάσκεψη Μεϊκόπουλου με Πολιτιστικούς Συλλόγους της Μαγνησίας

Τηλεδιάσκεψη Μεϊκόπουλου με Πολιτιστικούς Συλλόγους της Μαγνησίας

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε χθες, 17.02.2021, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με πολιτιστικούς συλλόγους της Μαγνησίας προκειμένου να συζητήσουν το αποτύπωμα της πανδημίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά το παρατεταμένη αναστολή των δραστηριοτήτων τους.

«Δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή στο τι έχει επιφέρει η πανδημία στον πολιτισμό και κατ’ επέκταση και στους πολιτιστικούς συλλόγους που ουσιαστικά είναι κλειστοί από τον προηγούμενο Μάρτιο» τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τηλεδιάσκεψη εκπροσωπήθηκαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι: Κρητική Αδερφότητα το «Αρκάδι», Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Ν. Μαγνησίας, Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες», Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Ν. Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», Λύκειο Ελληνίδων (παράρτημα Βόλου), Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ν. Αγχιάλου, Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Μαγνησίας, Επιμορφωτικός/Εκπολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγ. Βλασίου Πηλίου, Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών & Ποντίων Δ. Ρήγα Φεραίου «Αλύτρωτες Πατρίδες», Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου.

«Χτύπημα κάτω από τη μέση» χαρακτήρισε ο κ. Ι. Κοϊνάκης, Πρόεδρος της Κρητικής Αδερφότητας «Το Αρκάδι», την πανδημία τονίζοντας ότι ο Σύλλογος που το 2020 συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής στα πολιτιστικά δρώμενα της Μαγνησίας δε μπόρεσε πραγματοποιήσει καμία εκδήλωση. Πρόσθεσε ότι η πανδημία στέρησε τις εκδηλώσεις αλλά και τη συνεύρεση των μελών.

Για «διάλειμμα που δε θέλει κανείς» έκανε λόγο ο κ. Θ. Μαλαμίδης, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Θρακών Ν. Μαγνησίας, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που είχαν δρομολογηθεί και δεν έγιναν και στο Πανθρακικό Αντάμωμα που ήθελαν να γίνει στο Βόλο. «Τα έξοδα τα επιβαρύνονται τα μέλη, χορηγοί αλλά κατά κύριο λόγο καλύπτονται από το ΔΣ» τόνισε.

Στην ανάγκη να λειτουργούν οι σύλλογοι διεκδικητικά και συλλογικά αναφέρθηκε ο κ. Κων/νος Περκουλίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ν. Μαγνησίας, τονίζοντας ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι πάνω από όλα μεταλαμπάδευση ηθικών αξιών. Κατέληξε, ακόμη, στο ότι ο πολιτισμικός πλούτος της χώρας είναι ο «μεγάλος ασθενής» της πανδημίας.

Από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Ν. Αγχιάλου, η Πρόεδρος κ. Πετρίδη Βαλασία και η Αντ/δρος κ. Ερινάκη Σμαρώ επέστησαν την προσοχή στις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας και την ανησυχία τους για το αν θα απομακρυνθούν οι νέοι άνθρωποι από τα πολιτιστικά δρώμενα μετά από αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Σπανού Μαρία, Πρόεδρος του παραρτήματος Βόλου του Λυκείου Ελληνίδων, τόνισε πέραν της οικονομικής καχεξίας θα πρέπει οι σύλλογοι να ξανακερδίσουν το κοινό και να επανασχεδιάσουν την πορεία τους, αλλά και την ανάγκη να επανεξεταστεί ο κοινωνικός ρόλος των φορέων πολιτισμού.

Για σχεδόν δύο χρόνια αδράνειας των πολιτιστικών συλλόγων μίλησε ο κ. Χαρ. Αραμπατζής, ταμίας της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών & Ποντίων Δ. Ρήγα Φεραίου «Αλύτρωτες Πατρίδες» τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα κοινωνικά ειδικά σε μικρές κοινωνίες, όπως το Βελεστίνο, που οι σύλλογοι συνδέονται με τη ζωή των κατοίκων.

Ο κ. Πασχάλης Δήμου, ταμίας της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες» υπογράμμισε το δραστικό περιορισμό των συνδρομών των μελών τους και επεσήμανε ότι ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εκδηλώσεις, οι πάγιες δαπάνες και τα έξοδα που έχουν πρέπει να καλύπτονται πάραυτα χωρίς διακοπή.

«Ο πολιτισμός έχει τεθεί στο περιθώριο από το κράτος και αυτό φαίνεται και στη λειτουργία των συλλόγων» είπε ο κ. Ι. Παπανικολάου, Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Ν. Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι». Ζήτησε να διερευνηθεί αν υπάρχουν κονδύλια στο Ταμείο Προσφυγικής Ανταλλάξιμης Περιουσίας και τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης των προσφυγικών σωματείων για τα πάγια, τρέχοντα έξοδα και έμπρακτης στήριξης των συλλόγων και από τη δημοτική αρχή.

Την πρόταση πλαισίου συνεργασίας όλων των Μορφωτικών & Πολιστικών συλλόγων του Ν. Μαγνησίας έκανε ο κ. Ν. Παπαρούνας, Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Ν. Μαγνησίας με στόχο την ενίσχυση των αιτημάτων τους αναφερόμενος στη μεγάλη οικονομική ζημία που υπέστησαν από το πολύμηνο lockdown.

«Να επιδοτηθούν τα ενοίκια των συλλόγων» ζήτησε ο κ. Αρ. Παπαδόπουλος από τον  Επιμορφωτικός/Εκπολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγ. Βλασίου Πηλίου αναφέροντας ότι τα έσοδα του συλλόγου προέρχονται κυρίως από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και έθιξε το πρόβλημα με την ακύρωση των μουσικών που είχαν κλείσει για αυτές.

Τη σημασία των συλλόγων για τους ανθρώπων των νησιών επεσήμανε ο κ. Ν. Τζούμας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου λέγοντας ότι η δραστηριότητα του συλλόγου στηρίζεται κυρίως σε χορηγίες επιχειρήσεων που λειτουργούν το καλοκαίρι στη Σκιάθο και οι οποίες είναι άγνωστο αν θα συνεισφέρουν δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής τους κατάστασης.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος αφού άκουσε προσεκτικά τους συμμετέχοντες τόνισε ότι η κρίση της πανδημίας πέτυχε να κάνει αυτό που δεν κατάφερε η οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να απομακρύνει τα μέλη και την κοινωνία από τους πολιτιστικούς συλλόγους. Έκανε λόγο για κρίση οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική.

«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να στηριχθούν πολυεπίπεδα από τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και το Δήμο για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας». Ανέφερε, επίσης, ότι τα πάγια μηνιαία λειτουργικά έξοδα των συλλόγων και τα ενοίκια, αφού δε διαθέτουν όλοι οι σύλλογοι ιδιόκτητο κτήριο, είναι «ανοιχτή πληγή» για τους πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν μηδενικά έσοδα μετά την ακύρωση εκδηλώσεων, ετήσιων χοροεσπερίδων, συμμετοχών σε φεστιβάλ και εκδρομών, χορωδιών και χορευτικών τμημάτων και τη μείωση των συνδρομών.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που αποτελούν συγκολλητική ουσία για τους ανθρώπους της περιοχής μας, είναι αόρατοι για την πολιτεία που δεν τους έχει ενισχύσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα με κανένα τρόπο. Οι σύλλογοι υπάρχουν ακόμα μόνο χάρη στο «μεράκι» εκείνων που ασχολούνται και τους κρατάνε ζωντανούς από το δικό τους υστέρημα.

Ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά του προκειμένου να δώσει φωνή στα δίκαια αιτήματα και τις προτάσεις τους.

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...