Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes

Τηλεδιάσκεψη Ν. Φίλη & Αλ. Μεϊκόπουλου με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στις 10/02/2022 με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ). Οι Βουλευτές ανταποκρίθηκαν άμεσα στο σχετικό  αίτημα του Συλλόγου, με σκοπό να συζητηθούν τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των αναπληρωτών σήμερα.

Οι εκπρόσωποι των αναπληρωτών ενημέρωσαν τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι σήμερα και ενώ βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο της σχολικής χρονιάς, τα οργανικά κενά στην εκπαίδευση φτάνουν τις 5.000 με το 60% των θέσεων αυτών να αφορούν θέσεις δασκάλων. Για την επόμενη χρονιά σύμφωνα με τα  στοιχεία, οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικού προσωπικού θα είναι πάνω από 8.000, γεγονός που σημαίνει ότι και πάλι τα κενά αναμένεται να είναι αυξημένα.

Βασική διεκδίκηση του Συλλόγου αποτελεί η κάλυψη όλων των  οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό, καθώς ο θεσμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα έπρεπε να αφορά μόνο περιπτώσεις έκτακτων εκπαιδευτικών αναγκών, ειδικά πλέον που οι προσλήψεις στο δημόσιο δεν έχουν τους περιορισμούς του παρελθόντος.

Οι εκπαιδευτικοί δεν παρέλειψαν να στηλιτεύσουν τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται σχετικά με το άνοιγμα των πινάκων διορισμών για τον κλάδο της Ειδικής Αγωγής, καθώς οι προκηρύξεις με βάσει τους παλαιούς πίνακες εντείνουν τις αδικίες, στερούν από τους εκπαιδευτικούς τις νέες μοριοδοτήσεις, ενώ ουσιαστικά αποκλείουν τους νεότερους αναπληρωτές.

Οι εκπρόσωποι των αναπληρωτών σημείωσαν ότι πάγιο αίτημα του κλάδου αποτελεί η εξίσωση των αδειών τους (αναρρωτική, μητρότητας, ανατροφής τέκνου) με αυτές που λαμβάνουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αλλά και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού επίσης αναλογικά με τους μόνιμους. Τέλος δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι η νέα πρακτική των 3μηνων συμβάσεων αναπληρωτών για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν από την πανδημία (αναπλήρωση εκπαιδευτικών λόγω νόσησης κλπ), είναι προβληματική καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες αναπληρωτών που καλούνται να καλύψουν κανονικά εκπαιδευτικά κενά.

Οι Βουλευτές, ακούγοντας προσεκτικά τους εκπροσώπους του κλάδου, δήλωσαν αρχικά ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούν οι μόνιμοι διορισμοί σε Παιδεία και Υγεία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν και αυτή που δρομολόγησε τις 15.000 προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού το 2019.

«Είναι ξεκάθαρη και κοστολογημένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επιπλέον 20.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη 4ετια που οπωσδήποτε θα καλύπτουν τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή οποιαδήποτε άλλης αιτιας», επεσήμαναν οι Βουλευτές, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «ανοιχτός» σε συζήτηση για τους επιμέρους όρους των μαζικών διορισμών.

Σύμφωνοι δήλωσαν οι Βουλευτές με τη θέση των αναπληρωτών για εξίσωση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ τόνισαν ότι η αναμενόμενη καταστρατήγηση του θεσμού των 3μηνιτών αναπληρωτών και η περαιτέρω ελαστικοποίηση των όρων εργασίας στον κλάδο ήταν και ο λόγος που καταψήφισαν τη εν λόγω ρύθμιση στη Βουλή.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους του Συλλόγου Αναπληρωτών για τον γόνιμο διάλογο, σημειώνοντας τέλος πως η πανδημική κρίση έδειξε με κάθε τρόπο ότι ήρθε η ώρα η Εκπαίδευση να αποτελέσει μείζον ζήτημα, με τη διαμόρφωση ενός σχολείου επιμόρφωσης, συμπερίληψης και συνεργασίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

x

Check Also

Παρεμβάσεις Αλ. Μεϊκόπουλου για ζητήματα των δικηγόρων

Ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους του Βόλου, αλλά και πανελλαδικά, προώθησε με κοινοβουλευτικές Αναφορές ο ...

«Πάνω από 100 μουσικοί και 1000 σπουδαστές στη Μαγνησία υπονομεύονται από την κυβέρνηση»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου ...

«Με 20 ελέγχους την μέρα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την αισχροκέρδεια»

Διανύουμε τον 21ο μήνα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με τους πολίτες να ...