Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: «Να προστατευτούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας από εκβιαστικές πρακτικές και να εξασφαλιστεί η οικονομική τους επιβίωση»
Να προστατεύσει τους Έλληνες ξενοδόχους και ειδικά τους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων από τις εκβιαστικές πρακτικές των διαδικτυακών πλατφορμών κρατήσεων και να παρέμβει, ώστε να ενισχύσει έμπρακτα τους επαγγελματίες του τουρισμού της Μαγνησίας εξασφαλίζοντας την οικονομική τους επιβίωση, ζήτησε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Τουρισμού ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Την ερώτηση συνυπέγραψε και η αρμόδια Τομεάρχης της Κ.Ο. Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα για τη διευκόλυνση κρατήσεων σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα και τους ξενοδόχους της Μαγνησίας με τους οποίους συνεργάζεται, καθώς η διαδικτυακή πλατφόρμα ουσιαστικά επιβάλλει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αποζημιώνουν όσους πελάτες έχουν ακυρώσει τις κρατήσεις τους, αλλιώς τους τιμολογεί. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και τον τοπικό τύπο, το ζήτημα αφορά μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία όσο και στις Βόρειες Σποράδες και έχει προκαλέσει ανησυχία στους επαγγελματίες ξενοδόχους.
Με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (14/04/2020) για τις συνέπειες στον τουρισμό από τον κορωνοϊό, προβλέπεται ότι εάν κατόπιν της καταγγελίας, η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, αρραβώνα, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, η τουριστική επιχείρηση δύναται, να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ μηνών (voucher) από την ημερομηνία έκδοσής του.
«Με τις επιστροφές προκαταβολών λόγω ακυρώσεων που ζητούνται εκβιαστικά από τις διαδικτυακές πλατφόρμες οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση, καθώς η υποχρέωση επιστροφών χρημάτων σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα, εντείνουν σε τέτοιο βαθμό το οικονομικό τους πρόβλημα, ώστε να μην καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν οικονομικά για να επωφεληθούν από τη δυνατότητα του voucher», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι τα άμεσα πληττόμενα από την πρακτική αυτή της διαδικτυακής πλατφόρμας είναι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, καθώς αυτά συνεργάζονται πιο στενά και εξαρτούν μεγάλο αριθμό των κρατήσεων τους από αυτή. «Αυτή τη στιγμή οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της ακύρωσης των τουριστικών επισκέψεων και της μείωση της τουριστικής σεζόν» σημείωσε ο κ. Μεϊκόπουλος, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει άμεσα για να εξασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση των τουριστικών καταλυμάτων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν στους πελάτες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους λόγω κορωνοϊού, αντί για την επιστροφή της προκαταβολής που έχουν καταβάλλει, τη χρήση ισόποσου πιστωτικού σημειώματος ισχύος δεκαοκτώ μηνών (voucher).
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
Προς τον κ. Υπουργό Τουρισμού
ΘΕΜΑ: Διαδικτυακές πλατφόρμες υποχρεώνουν τους ξενοδόχους της Μαγνησίας σε αναγκαστική επιστροφή προκαταβολών
Η Μαγνησία, εξαιτίας του φυσικού της κάλλους, αποτελεί παραδοσιακά πόλο έλξης τουριστών τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Η τοπική οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό της προϊόν.
Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) και τα ακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, έπληξαν σημαντικά τον τουρισμό της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, εκτός από την ακύρωση των τουριστικών επισκέψεων και τη μείωση της τουριστικής σεζόν, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και τον τοπικό τύπο, διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα για τη διευκόλυνση κρατήσεων σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα και στους ξενοδόχους της Μαγνησίας με τους οποίους συνεργάζεται, καθώς η διαδικτυακή πλατφόρμα ουσιαστικά επιβάλλει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αποζημιώνουν όσους πελάτες έχουν ακυρώσει τις κρατήσεις τους, αλλιώς τους τιμολογεί.
Το ζήτημα, αφορά μεγάλο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων τόσο στην ηπειρωτική Μαγνησία όσο και στις Βόρειες Σποράδες και οι ξενοδόχοι ανησυχούν δικαιολογημένα. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, ουσιαστικά κάνει χρήση ενός συγκεκριμένου όρου που υπάρχει στις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τα τουριστικά καταλύματα για «τις συνθήκες ανωτέρας βίας» (Force majeure).
Σύμφωνα με την ερμηνεία του όρου αυτού από τους εκπροσώπους της διαδικτυακής πλατφόρμας, οι ξενοδόχοι υποχρεούνται να αποζημιώνουν εντός πενθημέρου όσους ακύρωσαν τις κρατήσεις τους λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε διαφορετική περίπτωση θα το πράττει εκείνη, τιμολογώντας στη συνέχεια τα τουριστικά καταλύματα με τα αντίστοιχα ποσά.
Με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (14/04/2020) για τις συνέπειες στον τουρισμό από τον κορωνοϊό, προβλέπεται ότι εάν κατόπιν της καταγγελίας, η τουριστική επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει στον πελάτη οποιοδήποτε ποσό που ο πελάτης έχει καταβάλει ως προκαταβολή, εγγύηση, αρραβώνα, μερική ή ολική εξόφληση ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή για την εκτέλεση της σύμβασης, η τουριστική επιχείρηση δύναται, να προσφέρει στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων ισόποσο πιστωτικό σημείωμα ισχύος δεκαοκτώ μηνών (voucher) από την ημερομηνία έκδοσής του.
Ωστόσο, με τις επιστροφές προκαταβολών λόγω ακυρώσεων που ζητούνται εκβιαστικά από τις διαδικτυακές πλατφόρμες οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση, καθώς η υποχρέωση επιστροφών χρημάτων σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα, εντείνουν σε τέτοιο βαθμό το οικονομικό τους πρόβλημα, ώστε να μην καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν οικονομικά για να επωφεληθούν από τη δυνατότητα του voucher.
Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου Μαγνησίας, τα άμεσα πληττόμενα από την πρακτική αυτή της διαδικτυακής πλατφόρμας είναι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, καθώς αυτά συνεργάζονται πιο στενά και εξαρτούν μεγάλο αριθμό των κρατήσεων τους από αυτή. Οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν απ’ ευθείας συμβόλαια με τουριστικά γραφεία και δεν επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Επειδή, η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19) και τα ακόλουθα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, έπληξαν σημαντικά τον τουρισμό της χώρας μας.
Επειδή, οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα με γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων, η οποία ουσιαστικά επιβάλλει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αποζημιώνουν όσους πελάτες έχουν ακυρώσει τις κρατήσεις τους, αλλιώς τους τιμολογεί.
Επειδή, η προσφάτως εκδοθείσα ΠΝΠ που παρέχει τη δυνατότητα στον πελάτη αντί της επιστροφής χρημάτων της προκαταβολής, να κάνει χρήση ισόποσου πιστωτικού σημειώματος ισχύος δεκαοκτώ μηνών (voucher), δεν μπορεί να συμβάλλει στη στήριξη του ελληνικού τουρισμού αν τελικά τα τουριστικά καταλύματα δεν έχουν επιβιώσει λόγω των ασφυκτικών οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Επειδή, τα άμεσα πληττόμενα από την πρακτική αυτή της διαδικτυακής πλατφόρμας είναι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, καθώς είναι αυτά συνεργάζονται πιο στενά και εξαρτούν μεγάλο αριθμό των κρατήσεων τους από αυτή.
Επειδή, η τοπική οικονομία της Μαγνησίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τουριστικό της προϊόν.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να προστατεύσει τους Έλληνες ξενοδόχους και ειδικά τους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων από τις εκβιαστικές πολιτικές των διαδικτυακών πλατφορμών κρατήσεων;
- Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε ενισχύσει έμπρακτα τους ξενοδόχους και να εξασφαλίσει με τα ανάλογα μέτρα τη σε κάθε περίπτωση οικονομική τους επιβίωση, για να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν στους πελάτες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους λόγω κορωνοϊού, αντί για την επιστροφή της προκαταβολής που έχουν καταβάλλει, τη χρήση ισόποσου πιστωτικού σημειώματος ισχύος δεκαοκτώ μηνών (voucher);
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Νοτοπούλου Κατερίνα